TOUR de JUNIOR Achterveld 1e editie verreden in 1958
De TOUR de JUNIOR is een internationaal jeugdwielerfestijn. In 6 dagen en 9 etappes, Criteriums, Omlopen, een Klassieker, 2 tijdritten bergop en 1 vlakke tijdrit, wordt gestreden om ereprijzen. Deelname staat open voor jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar. Deelnemers worden willekeurig ondergebracht in door lokale/regionale bedrijven, gesponsorde ploegen.
Terug in de tijd
Al met al is de TOUR de JUNIOR het oudste jeugdwielerevenement van Nederland en wellicht van Europa met reeds in 1962 buitenlandse deelname. Vele jaren heeft Z.K.H. Prins Bernhard een eremedaille geschonken voor de sterkste Nederlandse deelnemer. De KNWU geeft een beker voor de strijdlustigste deelnemer. In januari 2002 ontving de Tour de Junior uit handen van oud-deelnemer Hennie Kuiper, de prestigieuze KNWU Shimano 2001 Award De TOUR de JUNIOR is een non-profit organisatie en is niet afhankelijk van subsidies. Alle wedstrijden worden verreden volgens de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie.
Stichting
De vereniging die in 1958 is opgericht is in 1989 een Stichting geworden, die is aangesloten bij de KNWU. Het unieke van het evenement komt mede doordat het grootste deel van de ca. 125 deelnemer(ster)s tijdens de gehele week ondergebracht is in het dorp bij de plaatselijke bevolking, onder andere op campings maar ook bij de vele adoptiegezinnen, hetgeen tot gevolg heeft dat het hele dorp meeleeft tijdens de elk jaar weer fantastische wielerweek.
Medewerkers
De organisatie bestaat uit een zeer hecht team waarvan de meeste medewerkers (ongeveer 40 dames en heren) reeds tientallen jaren vrijwillig hun medewerking geven.
Naast de vaste medewerkers zijn er ook een 30-tal EHBO-ers en een 5-tal mensen van de politie paraat, terwijl ook de hulp van ouders van renners en de begeleiders onontbeerlijk is. Tijdens de wedstrijden worden de renners begeleid door een tiental motorrijders.
Voorzitters
In de afgelopen 49 jaar zijn er slechts vier tourleiders geweest, te weten:
– Jan Schouten 1958 – 1973 (de oprichter)
– Wout Meinten 1974 – 1984
– Johan Ossendrijver 1985 – 2001
– Hein Ossendrijver 2002 – 2006
In 2007 is gekozen voor een nieuwe opzet m.b.t. de organisatie. De voorzitter van de stichting is niet langer de tourleider. De functie van tourleider wordt aangepast en krijgt de naam tourcoördinator.
Deze zal het aanspreekpunt zijn tijdens de tourweek voor de medewerkers en de renners.
Voorzitter | Periode | Tourcoordinator | Periode |
---|---|---|---|
Ad Rozendaal | 2007-2008 | Hans Versteeg | 2007-2021 |
Arnold Leurs | 2009-heden | Bas Oude Elferink | 2022-heden |
Deelname
Deelname is mogelijk voor de categorieën 5 (12 jarigen), 6 (13 jarigen), 7 (14 jarigen), nieuwelingen (15 en 16 jarigen) en de nieuwelingen-meisjes. Gestreden wordt er om de witte trui (snelste cat. 5), gele truien (tijdsnelsten), groene truien (punten tussensprints) en de roze truien (snelste meisjes, nieuwelingen-meisjes). Tevens is er voor de snelste per categorie in de beide bergtijdritten een bolletjestrui.
Het wedstrijd programma
In het meerdaagse evenement leren de deelnemers alle facetten van een echte etappe wedstrijd. Op het programma staan criteriums, 3 individuele tijdritten waarvan een bergop, omlopen en een heuse klassieker. Op drie dagen zijn er zelfs twee onderdelen te verrijden. In de ochtend een tijdrit en in de avond een criterium of een rit in lijn (omloop). Al deze onderdelen vergen het uiterste van de jeugd. Men leert de krachten verdelen en ontwikkelt koersinzicht. Ook de plaatselijke jeugd komt volop aan zijn/haar trekken met een heuse minitour op de woensdagmorgen.
Uitslagen verwerking
De verwerking van de uitslagen geschiedt sinds 1982 met de computer opdat dagelijks binnen ca. ½ uur na afloop van de wedstrijden de uitslagen en de totaalklassementen bekend. In 1992 is de uitslagverwerking verder geautomatiseerd. Voor het opmaken van de rituitslagen wordt ook gebruik gemaakt van een zeer geavanceerde videorecorder opdat niemand wordt gemist in de uitslag. In het najaar van 1999 is er een internet site gebouwd voor de organisatie waarop gedurende het evenement binnen het uur na de laatste finish, alle uitslagen en klassementen van alle categorieën plus de foto’s van de huldigingen en overige sfeerbeelden te vinden zijn. Sedert 2011 wordt gewerkt met een meer geavanceerd tijdregistratiesysteem MYLaps dat ook in de formule 1 wordt gebruikt. Het werkt met transponders op de fiets en levert uiterst betrouwbare tijdregistratiegegevens. Het internet adres is: www.tourdejunior.nl
Bekende deelnemers
Deelnemers van naam uit het verleden zijn o.a. Leo Duijndam, Matthijs de Koning, Hennie Kuiper, Herman Snoeyink, Han Vaanhold, Arnold Voogt, Kees van de Wereld, Frank van Bakel, Johnny Broers, Hennie Stamsnijder, Sjaak Pieters, Corne Kokke, Petra de Bruin, Rob Harmeling, Volker Diehl (Dld), Danielle Overgaag, Erik Dekker (o.a. winnaar van de wereldbeker 2001), Michael Boogerd Johan Bruinsma, Michel Zanoli, Remco Startman, Niels van der Steen, Remco van der Ven, Vincent van der Kooy, Fulco van Gulik (LOTTO-ADECCO), Kor Steenbergen, Niels Scheuneman (vice-wereldkampioen in Lissabon 2001) en Nicole Cooke (GBr) (drievoudige wereldkampioene juniorendames. Neem ook een kijkje op de pagina tour winnaars: winnaars van de Tour de Junior
Ook dit jaar is een bezoek aan het gezellige Tourdorp zeker de moeite waard. Tijdens de wedstrijden (ook tijdens de klassieker) is er live verslag vanuit de wedstrijd. Tevens wordt op de woensdag avond een braderie gehouden.