Geschiedenis

TOUR de JUNIOR Achterveld 1e editie verreden in 1958

De TOUR de JUNIOR is een internationaal jeugdwielerfestijn. tour de junior 1958In 6 dagen en 9 etappes, Criteriums, Omlopen, een Klassieker, 2 tijdritten bergop en 1 vlakke tijdrit, wordt gestreden om ereprijzen. Deelname staat open voor jongens en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar. Deelnemers worden willekeurig ondergebracht in door lokale/regionale bedrijven, gesponsorde ploegen. 

Terug in de tijd

Al met al is de TOUR de JUNIOR het oudste jeugdwielerevenement van Nederland en wellicht van Europa met reeds in 1962 buitenlandse deelname. Vele jaren heeft Z.K.H. Prins Bernhard een eremedaille geschonken voor de sterkste Nederlandse deelnemer. De KNWU geeft een beker voor de strijdlustigste deelnemer. In januari 2002 ontving de Tour de Junior uit handen van oud-deelnemer Hennie Kuiper, de prestigieuze KNWU Shimano 2001 Award De TOUR de JUNIOR is een non-profit organisatie en is niet afhankelijk van subsidies. Alle wedstrijden worden verreden volgens de reglementen van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie.
Erepenning
Eremedaille

Stichting

De vereniging die in 1958 is opgericht is in 1989 een Stichting geworden, die is aangesloten bij de KNWU. Het unieke van het evenement komt mede doordat het grootste deel van de ca. 125 deelnemer(ster)s tijdens de gehele week ondergebracht is in het dorp bij de plaatselijke bevolking, onder andere op campings maar ook bij de vele adoptiegezinnen, hetgeen tot gevolg heeft dat het hele dorp meeleeft tijdens de elk jaar weer fantastische wielerweek.

Voorzitters

In de afgelopen 49 jaar zijn er slechts vier tourleiders geweest, te weten:
Jan Schouten  1958 - 1973  (de oprichter)
Wout Meinten  1974 - 1984
Johan Ossendrijver  1985 - 2001
Hein Ossendrijver  2002 – 2006

In 2007 is gekozen voor een nieuwe opzet m.b.t. de organisatie. De voorzitter van de stichting is niet langer de tourleider. De functie van tourleider wordt aangepast en krijgt de naam tourcoördinator.

Deze zal het aanspreekpunt zijn tijdens de tourweek voor de medewerkers en de renners.

Voorzitter Periode   Tourcoördinator Periode
Ad Rozendaal          2007 - 2008        Hans Versteeg 2007 - heden
Arnold Leurs 2009 - heden      

Medewerkers

De organisatie bestaat uit een zeer hecht team waarvan de meeste medewerkers (ongeveer 40 dames en heren) reeds tientallen jaren vrijwillig hun medewerking geven.
Naast de vaste medewerkers zijn er ook een 30-tal EHBO-ers en een 5-tal mensen van de politie paraat, terwijl ook de hulp van ouders van renners en de begeleiders onontbeerlijk is. Tijdens de wedstrijden worden de renners begeleid door een tiental motorrijders.

Deelname

Deelname is mogelijk voor de categorieën 5 (12 jarigen), 
tour de junior 1958
6 (13 jarigen), 7 (14 jarigen), nieuwelingen (15 en 16 jarigen) en de nieuwelingen-meisjes. Gestreden wordt er om de witte trui (snelste cat. 5), gele truien (tijdsnelsten), groene truien (punten tussensprints) en de roze truien (snelste meisjes, nieuwelingen-meisjes). Tevens is er voor de snelste per categorie in de beide bergtijdritten een bolletjestrui.

Het wedstrijd programma

In het meerdaagse evenement leren de deelnemers alle facetten van een echte etappe wedstrijd. Op het programma staan criteriums, 3 individuele tijdritten waarvan een bergop, omlopen en een heuse klassieker. Op drie dagen zijn er zelfs twee onderdelen te verrijden. In de ochtend een tijdrit en in de avond een criterium of een rit in lijn (omloop). Al deze onderdelen vergen het uiterste van de jeugd. Men leert de krachten verdelen en ontwikkelt koersinzicht. Ook de plaatselijke jeugd komt volop aan zijn/haar trekken met een heuse minitour op de woensdagmorgen.   

Uitslagen verwerking

De verwerking van de uitslagen geschiedt sinds 1982 met de computer opdat dagelijks binnen ca. ½ uur na afloop van de wedstrijden de uitslagen en de totaalklassementen bekend. In 1992 is de uitslagverwerking verder geautomatiseerd. Voor het opmaken van de rituitslagen wordt ook gebruik gemaakt van een zeer geavanceerde videorecorder opdat niemand wordt gemist in de uitslag. In het najaar van 1999 is er een internet site gebouwd voor de organisatie waarop gedurende het evenement binnen het uur na de laatste finish, alle uitslagen en klassementen van alle categorieën plus de foto’s van de huldigingen en overige sfeerbeelden te vinden zijn. Sedert 2011 wordt gewerkt met een meer geavanceerd tijdregistratiesysteem MYLaps dat ook in de formule 1 wordt gebruikt. Het werkt met transponders op de fiets en levert uiterst betrouwbare tijdregistratiegegevens. Het internet adres is: www.tourdejunior.nl

Bekende deelnemers

Deelnemers van naam uit het verre verleden zijn o.a. Leo Duijndam, Matthijs de Koning, Hennie Kuiper, Herman Snoeyink, Han Vaanhold, Arnold Voogt, Kees van de Wereld, Frank van Bakel, Johnny Broers, Hennie Stamsnijder, Sjaak Pieters, Corne Kokke, Petra de Bruin, Rob Harmeling, Volker Diehl (Dld), Danielle Overgaag, Erik Dekker (o.a. winnaar van de wereldbeker 2001), Michael Boogerd Johan Bruinsma, Michel Zanoli, Remco Startman, Niels van der Steen, Remco van der Ven, Vincent van der Kooy, Fulco van Gulik (LOTTO-ADECCO), Kor Steenbergen, Niels Scheuneman (vice-wereldkampioen in Lissabon 2001) en Nicole Cooke (GBr) (drievoudige wereldkampioene juniorendames.

Deelnemers van naam uit het meer recentere verleden zijn o.a.: Allister Stoddart, Huub Duijn, Joost van Leijen, Thomas Dekker, Darryn Dowling, Nicole Cooke, Niels Scheuneman, Wim Stoetinga, Michiel Elyzen, Lieuwe Westra, Bobby Traksel, Vincent van de Kooij, Martijn Keiser, Amy Pieters, Roxanne Kneteman, Dylan Groenewegen, Dylan van Baarle, Boy en Danny van Poppel, Wilco Kelderman, Barry Markus, Lars van de Haar, Nick Stopler, Jetse Bol, Corne van Kessel, Koen Verweij, Adam Blyte, Pim Ligthart en Ben Swift.

Neem ook een kijkje op de pagina tour winnaars: winnaars van de Tour de Junior
Ook dit jaar is een bezoek aan het gezellige Tourdorp zeker de moeite waard. Tijdens de wedstrijden (ook tijdens de klassieker) is er live verslag vanuit de wedstrijd. Tevens wordt op de woensdag avond een braderie gehouden.

Reacties

Harstikke leuk te zien dat de Tour de Junior nog steeds een successvolle spring plank is voor opkomende wielrenners. Ik heb in 1962, onder Jan Schouten, de Tour de Junior gereden en heb daar nog steeds een beker van (heb hem net vandaag weer eens opgepoetst). Ik eindigde als vijfde. Moet wel bekennen dat ik een paar jaar later met wielrennen ben gestopt en een team sport (volleyball) ben gaan spelen. Maar nu al weer zo'n 15 jaar geleden, heb ik het wielrennen weer opgenomen en ben lid van de grootste club in Nieuw Zeeland, MCVCC. Ik rij nu iedere zondag morgen met de club en twee keer per week met andere fiets vrienden in total zo'n 150 tot 200 km. Daarnaast nemen we ook regelmatig deel aan club tijd ritten en andere criteria. Ben inmiddels natuurlijk wel wat ouder geworden maar dank zij de Tour de Junior zit ik weer/nog steeds in het zadel en weet me nog steeds met veel plezier lekkker fit te houden. Blijf met jullie goede werk doorgaan en wens all deelnemers van dit jaar het aller beste. Groeten van Wiely van Middelaar

Reactie toevoegen