De Stichting Tour de Junior Achterveld, hierna te noemen de Stichting, organiseert een internationaal meerdaagse wielerwegwedstrijd (categorie II) over 6 dagen en 9 etappes (hierna te noemen "meerdaagse"). De 63e editie wordt verreden van 26 juli 2021 tot en met 31 juli 2021. Deelname staat open uitsluitend voor jeugdwielrenners met een KNWU-licentie, dan wel voor buitenlanders met een gelijksoortige licentie, in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar, in de categorieën 5, 6, 7, nieuwelingen en nieuweling meisjes. De categorie 5 en 6, 7 en de nieuweling meisjes rijden gecombineerd, echter laatstgenoemden hebben elk hun eigen algemeen eindklassement.
Verzetcontrole vindt plaats op aanwijzing van de jury steekproefsgewijs voor en/of na bij elk wedstrijdonderdeel. Voor aanvang van de tijdritten zullen alle renners gecontroleerd worden.
Als bij verzetcontrole voorafgaande aan de wedstrijd een te hoog verzet wordt geconstateerd, krijgt de renner eenmaal de gelegenheid dit te herstellen, waarna opnieuw controle plaatsvindt. Een te hoog verzet bij verzetcontrole na de wedstrijd kan diskwalificatie tot gevolg hebben.
De eerste 5 aankomenden van elke categorie komen na elke criterium/wegwedstrijd/klassieker terug achter de dranghekken voor de verzetcontrole. Tegen het parcours terugrijden is verboden. Niet terugkomen voor de verzetcontrole kan declassering naar de laatste plaats van het peloton tot gevolg hebben.
Het verzet in de jeugdcategorieën is door de KNWU vastgelegd in reglementen.
Let wel, het gaat hier om de maximaal afgelegde afstand per omwenteling.
Categorie 5 en 6 | 6.14 meter per omwenteling | |
Categorie 7 | 6.55 meter per omwenteling | |
Categorie Nieuwelingen | 7.01 meter per omwenteling | |
Categorie Nieuweling meisjes | 7.01 meter per omwenteling |
Er mag alleen nog maar gereden worden met wielen met een minimaal 16 spaken en een maximale velghoogte van 50 mm (incl. remvlak).
Deze afmetingen gelden voor alle deelnemers inclusief de buitenlandse deelnemers.
Om sneller completere uitslagen te verzorgen is in alle nationale wedstrijden de chipregistratie ingevoerd. Hiervoor worden alle KNWU licentiehouders verplicht om via ‘Mijn KNWU’ een transponder van My Laps aan te schaffen of te huren. Informatie hierover kun je vinden op de KNWU site.Sporters die al een eigen transponder van My Laps hebben (bijv. voor het schaatsen of skaten) kunnen de code van die transponder doorgeven op “Mijn KNWU” en hoeven dus geen aparte KNWU transponder aan te schaffen. Renners die om welke redenen dan ook niet over een goed werkende transponder beschikken kunnen er een huren bij de organisatie van de Tour de Junior gedurende de week. De huurprijs hiervoor is 15,00 euro en kan hiervoor de gehele week worden gebruikt.
Voor alle categorieën:
Materiaalverzorging tijdens de wedstrijden geschiedt enkel en alleen door leden van de Technische Commissie van de Stichting. Materiaalverzorging door ouders/begeleiders buiten de hierboven aangegeven regels leidt tot declassering en/of tijdstraf.
Bij de jeugdcategorieën 5, 6, 7, Nieuwelingen c.q. Nieuweling meisjes wordt voor de tijdritten uitsluitend gebruik gemaakt van de traditionele/conventionele fiets en materiaal. Specifieke tijdritfietsen zijn niet toegestaan. Een opzetstuur, dichte wielen etc. zijn bij alle categorieën niet toegestaan. Het wiel dient minimaal 12 spaken te hebben. Alle soorten goedgekeurde helmen zijn toegeataan dus ook een zogenaamde tijdrithelm.
In de jeugdcategorieën is een dubbel voorblad met derailleur toegestaan. Borgen van versnellingen is verboden.
Gedurende de meerdaagse worden een aantal klassementen bijgehouden:
Eindwinnaar van enig klassement met de daarbij behorende leiderstrui is alleen die deelnemer die na afloop van de tourweek reglementair geklasseerd wordt.
In het algemeen individueel klassement dragen de leiders in de categorieën 5/6, 7 en Nieuwelingen een gele trui, de leider in categorie 5 komt in aanmerking voor de witte trui mits hij geen leider is in categorie 5/6. De leiders in het klassement tussensprints dragen een groene trui, de leiders in het bergklassement dragen een bolletjestrui. Het snelste meisje in categorie 6 en de snelste bij de Nieuweling meisjes draagt de roze trui.
Voor het eindklassement is er in de categorie 5 ook voor het winnende meisje een roze trui.
Wanneer een renner leider is in zowel het algemeen individueel klassement als enig ander klassement wordt hem de gele trui uitgereikt. De als tweede geklasseerde renner in het desbetreffende klassement wordt dan de drager van de groene trui / bolletjestrui. De gele trui prevaleert altijd boven de groene trui of iedere andere trui.
De rangvolgorde van de truien is als volgt:
Het klassement voor de groene trui voor de categorieën 5 en 6 is een gecombineerd klassement.
Het dragen van de diverse truien is verplicht. De truien, uitgereikt tijdens de eindhuldiging, worden eigendom van de leiders in de respectievelijke klassementen.
De eindwinnaar bij de nieuwelingen komt tevens in het bezit van de bloemenkrans.
Dragers van een leiderstrui, die tevens eindwinnaar van dat klassement zijn, dienen de leiderstrui in te leveren op zaterdagmiddag na afloop van de wedstrijden. Aan hen wordt op de eindavond een leiderstrui met jaartal overhandigd. Dragers van een leiderstrui die geen eindwinnaar worden van dat klassement maar wel op een dag volgens het klassement hier recht op hadden mogen die leiderstrui houden. Komen zij tijdens het evenement terug in de leiderstrui dan wordt aan hen geen nieuwe verstrekt, de reeds eerder verstrekte leiderstrui dient dan te worden gebruikt. Dragers van een leiderstrui die deze verkregen op grond van het doorschuiven en volgens het klassement hier eigenlijk geen recht op hadden moeten de leiderstrui op zaterdagmiddag inleveren.
Bij gelijk eindigen in één der klassementen aan het eind van de week is de klassering van het laatst verreden wedstrijdonderdeel betreffende dit klassement beslissend.
Voor alle wedstrijdonderdelen, niet zijnde de tijdritten, zijn voor de eerste vijf in de etappe-uitslag bonificatieseconden te verdienen. Voor de 1e in de etappe vijf seconden, voor de 2e in de etappe vier seconden, voor de 3e in de etappe 3 seconden, voor de 4e in de etappe 2 seconden, en voor de 5e in de etappe 1 seconde.
Tijdens de criteriums worden een aantal puntensprints aangekondigd door de microfonist en de bel. Ook de finish telt daarbij als tussensprint. Tijdens de wegwedstrijden zijn er tussensprints bij elke doorkomst en bij de finish van de etappe. Tijdens de klassieker zijn er tussensprints bij "De Klaveet" op de Postweg bij elke doorkomst en bij de finish van de klassieker. Voor elke tussensprint en finish krijgt de 1e aankomende 3 punten, de 2e aankomende 2 punten, en de 3e aankomende 1 punt. Het klassement tussensprints bij de categorieën 5 en 6 is een gecombineerd klassement. Beide categorieën strijden om één groene trui.
Wanneer na de twee bergtijdritten twee renners dezelfde totaaltijd over de twee bergtijdritten hebben, is de uitslag van de laatste bergtijdrit bepalend wie definitief in het bezit komt van de bolletjestrui.
Er wordt gestreden om ereprijzen en aantallen zoals vermeld in het wedstrijdtechnisch reglement van de KNWU.
Voor het eindklassement gelden de navolgende prijzen:
Algemeen tijd klassement per categorie: voor de beste 5 een beker.
Bergklassement per categorie: voor de beste 3 een beker.
Puntenklassement per categorie: voor de beste 3 een beker.
Roze trui klassement per categorie: voor de beste 3 een beker.
Algemeen tijd klassement per categorie: voor de laatste een rode lantaarn.
Ploegenklassement: voor de beste 3 een beker.
GP Johan Ossendrijver klassement: voor de beste 3 een beker.
Nieuwelingen en Nieuweling meisjes rijden voor eindklassement schema P (geldprijzen).
Verder krijgt de winnaar van het bergklassement per categorie een bolletjestrui, de winnaar van het puntenklassement per categorie een groene trui, de winnaar van het algemeen tijd klassement in categorie 6,7 en Nieuwelingen een gele trui, de winnaar van het algemeen tijd klassement in categorie 5 een witte trui en de snelste renster in categorie 5, 6 en Nieuwelingen meisjes een roze trui.
Na elke etappe worden de eerste drie aankomenden van elke categorie in principe voor de start van de volgende categorie gehuldigd op het podium. Voor de etappewinnaar een goudkleurige medaille, voor de 2e een zilverkleurige medaille en voor de 3e een bronskleurige medaille.
De eerste drie in de uitslag na de tijdritten worden in principe gehuldigd na de finish van hun categorie, de eerste daaropvolgende wedstrijd (’s ochtends tijdrit, ’s avonds huldiging).
Voor alle deelnemers geldt: niemand gaat met lege handen naar huis!
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdleider in samenspraak met de KNWU-juryleden en de aankomstrechters van de Tour de Junior.
Dragen van de rugnummers op de volgende dagen/wedstrijdonderdelen:
Het aan de juiste kant opspelden van het rugnummer is in uw eigen belang voor het juist opmaken van de klassementen.
Maandagavond | Rugnummer Rechts |
Dinsdagmorgen | Rugnummer Rechts |
Dinsdagavond | Rugnummer Links |
Woensdagmiddag | Rugnummer Links |
Donderdagmorgen | Rugnummer Rechts |
Donderdagavond | Rugnummer Links |
Vrijdagmorgen | Rugnummer Rechts |
Vrijdagavond | Rugnummer Rechts |
Zaterdagmiddag | Rugnummer Links |
Zaterdagmiddag na afloop van de wedstrijden van elke categorie dienen de renners zo snel mogelijk wielershirts en eventuele leiderstruien in te leveren bij "De Moespot".
De deelnemers verklaren bij inschrijving bekend te zijn met het geldende privacy beleid zoals gepubliceerd op onze website en akkoord te gaan met publicatie van foto´s van het evenement waarop zij zichtbaar zijn.
Indien zij dit niet willen kunnen zij dit per email kenbaar maken.
De organisatie zal dan deze foto´s niet publiceren.